Mats Malm ny ständig sekreterare

3:33 min

Litteraturforskaren Mats Malm blir ny ständig sekreterare i Svenska Akademien. Han efterträder Anders Olsson, meddelar Akademien.

Det är bara fyra månader sedan han inträdde i Svenska Akademien. Att bli ny ständig sekreterare var inget Mats Malm såg framför sig i det läget, har han tidigare berättat för TT.

"Jag är mycket glad över förtroendet och ser fram emot att ta mig an det hedersamma uppdraget som Svenska Akademiens ständige sekreterare. Jag kommer att tillsammans med Akademiens ledamöter och medarbetare fortsätta det viktiga förändringsarbete som Akademien har påbörjat", säger Mats Malm i ett pressmeddelande.

Mats Malm, född 1964, är professor i litteraturvetenskap vid Göteborgs universitet. 

Mats Malm avböjer att kommentera i radio men skriver i ett mejl till Kulturnytt att han kommer att ägna den närmaste månaden åt att sätta sig in i uppdraget.

 – Det ser på pappret ut att vara ett ganska gott val, säger kulturredaktionens Gunnar Bolin om valet.

– Det kan nog vara både en svårighet och en tillgång att han suttit så kort tid. Det som kan vara svårt är det här han nu ska sätta sig in i, hur mycket han känner till av Akademiens arbete, och det som kan vara en tillgång är att han inte är fylld av "så här har vi alltid gjort".