Jönköping

Räddningstjänsten rustar för skogsbränder

1:55 min

Räddningstjänsten i Jönköping bygger just nu ut sin fordonspark för att klara skogsbränder bättre. För att man har tillgång till bra materiel snabbt kan vara avgörande.

Det går åt mycket materiel när man ska släcka skogsbrand. Det handlar om stora områden som brinner, ibland måste man dra slangar i fler kilometer. Just nu bygger man om ett flak med slangar, strålrör, spadar, hackor och annan utrustning. 

– Alla brandbilar har grundpaket, men det är en komplett utrustning för att utrustningen inte ska vara en begänsning i arbetet, säger Gunnar Hansson, brandingenjör.

Det är hårt tryck på räddningstjänsten i länet just nu. Skogsbränderna har den senaste veckan avlöst varandra och precis som förra sommaren riskerar man en torr sommar.

– Klimatförändringarna gör att vi förväntar oss ett torrare klimat och större brandrisk och därför bygger vi om så att inte utrustningen begränsar, säger Gunnar Hansson.

Förutom att bygga om och rusta upp med mer materiel så har man satsat på att utbilda personalen för skogsbränder.

– Förutom hårdvaran, så har vi övat skogsbrand, och utbildat brandmän och befäl i olika tekniker, vi är förberedda. Men det gör inte att vi klarar oss utan hjälp av andra, till exempel frivilliga som i Gnosjö vid branden där, säger Gunnar Hansson, brandingenjör.