Värsta säsongen på länge

Pollensäsongen slår hårt i år

2:31 min

Nu är pollensäsongen i gång ordentligt. I stora delar av landet är halterna av björk  hög och säsongen verkar bli den värsta på många år.

Pollensäsongen har dragit i gång på allvar, med snuva, nysningar, röda ögon och trötthet som följd. Omkring 40 procent av svenskarna har allergi, en av dem är Christina Henriksson.

– För mig så kliar det otroligt mycket i ögonen, man vill typ ta ut ögonen och klia och sedan sätta tillbaks dem igen. Och så kliar det väldigt mycket i halsen. Och näsan, man nyser väldigt, väldigt mycket. Det är inte som en förkylning när man nyser två gånger, man kanske nyser tolv gånger.

Det har gått snabbt, några varma dagar och björk blommar nu för fullt. Även boende i norra Sverige kommer snart att märka av det, säger Agneta Ekebom, intendent på Palynologiska laboratoriet på Naturhistoriska riksmuseet som arbetar med att ta fram pollenprognoser.

– Björkblomningen fortsätter nu ganska raskt upp över landet. Så att även om det kan synas vintrigt och kallt så är det björkpollen i luften i stort sett hela landet, säger Agneta Ekebom.

Årets pollensäsong väntas bli den värsta på många år. En av anledningarna är förra årets varma sommar, som gjort att det nu bildas mycket pollen. Och det gör att även de som inte annars är så känsliga känner av det.

– När det blir en sån här kraftigt år med mycket björkpollen är det många fler som känner av det. En sådan här kraftig blomning, framför allt på västkusten gör ju att många, många fler får besvär än en lindrigare säsong, säger Agneta Ekebom.

Och det märks också på försäljningen av pollenallergimedicin. Apoteket Ab har märkt en ökning med 33 procent hittills i år, jämfört med förra året och Apotek Hjärtat en ökning med 75 procent under februari och mars.

Just nu är det höga halter av björkpollen i hela södra Sverige och sedan upp mot södra Norrlandskusten och sydliga vindar gör att det alltså finns risk för höga halter av björkpollen i nästa hela landet. När det gäller sälg och vide är risken förhöjd i mellersta Sverige just nu och al i norra Norrland.

Innan Christina Henriksson fick rätt medicinering påverkade allergin hela tiden.

– Jag jobbade inom snabbmatsbranschen och tårarna rann så mycket att folk frågade om jag grät när jag stod på jobbet, säger hon.