”Känslan är att tidiga nivåindelningen minskar”

3:46 min

De flesta av de större fotbollsföreningarna i Stockholmsområdet har så kallade förstalag, även bland yngre barn.

Gunnar Pettersson som är ansvarig för barn- och ungdomsfotboll på Svenska Fotbollförbundet säger att deras hållning är tydlig:

– Att man inte ska ha en permanent nivåindelning i så här tidiga åldrar.

Han hänvisar till dokumentet Spela, lek och lär. 

– Enligt det dokumentet definierar vi barnfotboll tills de är 12 år. Vår rekommendation är att man försöker hitta en miljö som är bra för barnen men mer utifrån intresse och ambition än utifrån hur duktig man är just nu.

– Känslan är ändå att den här tidiga nivåindelningen minskar något. I Stockholm har vi några klubbar, till exempel AIK, som har skjutit på sin selektering, vilket är positivt förstås. Jag tror även att de stora klubbarna kan påverka de lite mindre klubbarna.

Vad har gjorts från förbundshåll?

– Det handlar mer om föreningens sätt att jobba och då har vi börjat diplomera föreningar som uppfyller vissa kriterier som bland annat handlar om sådana här saker. Vi har en tränarutbildning där vi pratar om varför det inte är lämpligt i så här tidiga åldrar. Vi har även en spelarutbildningsplan, som är kopplad till de nya spelformerna, där vi är tydliga med rekommendationen att alla ska få spela lika mycket. För några år sedan tog vi bort tabeller för barn under 12 år, vilket vi också tror kan minska det här.