SÄVARBRANDEN

Tiotals miljoner kronor brann upp

1:27 min

Virkesmagasinet brann ner men trots det menar Pär Lärkeryd, vd för Norra skogsägarna att gårdagens brand under omständigheterna gick bra.

Den brand som härjade på Sävar såg under gårdagskvällen kommer inte att påverka produktionen nämnvärt.

Han tycker att det efter omständigheterna har gått bra, ingen skadades och produktionen rullade igång redan vid niotiden igår kväll. Men han hann bli rejält nervös innan.

– För jag stod på Arlanda precis på väg in i ett flyg från Stockholm till Umeå. Precis när jag ska kliva på flygplanet då ringer mobiltelefonen, säger Pär Lärkeryd, vd för Norra Skogsägarna.

Den som ringde var industrichefen Mats Boström som meddelade att det var en stor brand på Sävar såg. Men han kunde  inte berätta var det brann då han själv var på väg till platsen.

– Det blev en väldigt nervös timme innan jag landade och kunde ringa upp för att ta reda på vad som hänt, säger Pär Lärkeryd.

Larmet om branden kom vid halv sex-tiden på torsdagskvällen. Räddningstjänster från Sävar, Umeå och Holmsund deltog i räddningsarbetet som framför allt kom att handla om att begränsa eldens spridning till det virkesförråd som sedermera brann ner.

Det var runt 2000 kubikmeter virke lagrat i magasinet som brann ned och företaget räknar med att ha förlorat nånstans mellan 10 och 20 miljoner kronor. Enligt Pär Lärkeryd kommer inte några kunder påverkas då virket inte var sålt ännu.