Plugga mandarin ger resa till Kina

När det inte gick att läsa lulesamiska på gymnasiet satsar Ibba Eriksson på mandarin och nu har hon åkt till Kina med klassen.

Tio dagar i Kina väntar för Ibba och hennes klasskompisar som läser mandarin. Hon pekar på kartan hur deras reserutt kommer att bli. Ibba valde att läsa mandarin för att hon efter grundskolan var less på spanska. Egentligen ville hon läsa lulesamiska men eftersom det är svårt att hitta lärare i det ämnet valde Ibba mandarin.

- Det är väl inte så vanligt och eftersom det inte är så vanligt så lockade det mig, det står ut och jag tänker att det kanske blir en utmaning, skrattar Ibba.

Ungefär 50 gymnasieelever i Luleå läser mandarin – ett av världens största språk men fortfarande ovanligt i Sverige.

- Det är ju väldigt olikt från europeiska språk, om man jämför med till exempel tyska och franska. Mandarin har ju andra strukturer och när man pratar låter det väldigt olikt svenskan, säger Ibba och visar på olika exempel med ljud- och handrörelser.

- Beroende på hur man ljudar så kan det betyda häst eller mamma, så det är väldigt stor skillnad beroende på hur man lägger ljuden i orden, förklarar Ibba.

Humanistiska programmet i Luleå har fördjupningskurser i åk 3 och har ett utbildningssamarbete med konfusiusinstitutet. Kommunen är en av parterna och en kinesisk organisation har lärare som kommer till Luleå för att undervisa, det kombinerat med svenska lärare.

- Det tillför möjligheten att lära sig ett av världens största språk. Med det så följer alla möjligheter som finns i affärsliv och i andra sammanhang att jobba vidare där man behöver kunna kinesiska. Engelska räcker inte hela vägen, säger Jonas Jönsson, rektor vid Luleå gymnasieskola

Ibba är förväntansfull inför resan. Mest ser hon framemot att få uppleva mycket.  

- Alla upplevelser, när man vet att man kan åka som en klass, det är ju en väldigt stor gemenskap än om man tänker att man åker själv tio år i framtiden, avslutar Ibba Eriksson, elev vid gymnasieskolan och just nu på resa i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio