Minoritetsspråkpriset 2019 utdelat

0:51 min

Språkrådets minoritetsspråkpris 2019 gick till Irén Horvatne och Teresa Kwiatkowski för sitt arbete med stärka romska ungdomars språk och identitet. Pristagarnas arbete har gjort att romska ungdomar har bättre skolresultat än tidigare.

Språkrådet skriver på sin hemsida i motiveringen att "Irén Horvatne och Teresa Kwiatkowski arbetar för att barnen ska få utveckla sitt romska tal- och skriftspråk och därigenom stärka sin identitet och självkänsla för att kunna inta sin rättmätiga plats i samhället".

Priset delas ut årligen sedan 2012 och går till en person, förening, organisation, kommun eller liknande som gjort värdefulla insatser för minoritetsspråken i Sverige. I fjol fick Henrik Barruk priset för sina insatser med att revitalisera Umesamiskan.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio