Just nu

  • Just nu: Efter Vetlandadådet – kommunen håller pressträff

Unik yrkesutbildning i Karlskrona - så gott som alla har fått jobb

1:50 min

Nästan alla nyanlända har fått jobb efter att ha gått Arbetsförmedlingens och Karlskrona kommuns ettåriga utbildning till vårdbiträde. Yrkesutbildningen är så unik att den väcker uppmärksamhet i hela landet.

– Jag är intresserad av att hjälpa människor. Det ska bli både roligt och nyttigt att börja jobba, säger en av de som fått jobb, Abbe Osman.

 För drygt ett år sen satte han sig i skolbänken i Arbetsförmedlingen och Karlskrona kommuns arbetsmarknadsutbildning i projektet Fatta kompetensen. Nu har 20 av de som går yrkesutbildningen, alla utom en, fått jobb.

– Vi har flätat ihop en yrkesutbildning till vårdbiträde med språkstudier. Projektet har fått uppmärksamhet även i andra delar av Sverige, säger Malgorzata Andersson, projektledare från Arbetsförmedlingen.  

Eva-Lotta Ekelöf som är enhetschef på äldreförvaltningen på Karlskrona kommun har en ständig personalbrist att brottas med. Hon är mer än nöjd med tillskottet.

– Det här är en win-win-situation, säger hon. Tanken är att de som går utbildningen, efter noggrann utvärdering, ska erbjudas ett fast jobb efter ett första vikariat.