Sämre chans för afghaner att få asyl i Sverige än EU i stort

1:40 min

Möjligheten att få asyl ser väldigt olika ut beroende på vilket EU-land du hamnar i trots gemensam migrationslagstiftning.

Lyssna på hela reportaget om stränga bedömningar

Ensamkommande, asyl
Lars Pehrson/SvD/TT

Afghanska sökande har bättre chans i andra länder

Sverige ligger långt under medel när det gäller att bevilja asylsökningar för personer från exempelvis Afghanistan och Irak.

P4 Värmland har tidigare rapporterat om fyra unga kvinnor som uppger att de har flytt tvångsäktenskap i Afghanistan, men som fått avslag på sina asylansökningar och som nu förväntas återvända. 

Om de istället sökt asyl i ett annat EU-land så hade deras möjligheter att få stanna kunnat vara betydligt större. Knappt en tredjedel av de sökande från Afghanistan får stanna i Sverige. Inom EU i stort får nästan hälften av alla sökande positivt besked.

Bernd Parusel är migrationsexpert och del i ett EU-finansierat migrationsnätverk som jobbar för att medlemsstaternas bedömningar ska bli mer likriktade.

– Att det skiljer sig såpass mycket mellan länderna är inget bra tecken för man har jobbat länge med att komma fram till gemensamma lösningar, säger Bernd Parusel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista