Skatteverkets momskrav hotar besparing av vatten

2:35 min

Villaägare kan sänka sina vattenkostnader genom att minska förbrukningen. Det borde även de som bor i flerfamiljshus kunna göra.

Det anser allmännyttans SABO och Fastighetsägarna. Inte minst för att det samtidigt minskar vattenförbrukningen totalt.
Men individuell mätning och debitering hotas av Skatteverkets krav på att momsbelägga sådan förbrukning. Något som Therese Rydstedt, energiexpert hos SABO ogillar.
 
– Det betyder att det blir svårare att få lönsamhet i en sådan investering. Det skulle försvåra möjligheterna för våra medlemsföretag att införa den här åtgärden.
 
Åtgärden det handlar om förkortas IMD, Individuell mätning och debitering, alltså att den boende får betala för sin egen förbrukning av vatten. Det blir mer rättvist eftersom förbrukningen varierar så mycket mellan olika hushåll.

Men det innebär också att den totala förbrukningen minskar. Det visar erfarenhet från fastigheter där detta införts, säger Therese Rydstedt på SABO.
 
– Det är förstås beroende på utgångsläget hur mycket man sparar, men vissa säger i alla fall att de sparat så mycket som 20-25 procent av vattenförbrukningen på att installera IMD.
 
Problemet är den tolkning som Skatteverket gjorde förra året, att hyresvärdar ska lägga moms på all förbrukning som inte ingår i hyran, utan debiteras separat. Därför vände sig de kommunala, allmännyttiga bostadsföretagen, tillsammans med privata fastighetsägare till Skatterättsnämnden för att få ett förhandsbesked om det verkligen är så att moms måste tas ut.

Nej, inte alls ansåg Skatterättsnämnden. Men Skatteverket håller fast vid sin bedömning och överklagar till Högsta förvaltningsdomstolen.

Men oavsett om moms läggs på toppen av vattenräkningen eller ej, så går utvecklingen inom EU i riktning mot individuell mätning och debitering, konstaterar Therese Rydstedt.

– Vi har ett omarbetat energieffektiviseringsdirektiv från EU-kommissionen, där det är obligatoriskt med individuell mätning och debitering av varmvatten i nyproduktionen. Så EU vill ju gå åt det här hållet.