Erbil

Väntar på att få hem Skråmos sju barn

2:36 min

Patricio Galvez, morfar till de sju föräldralösa barnen till IS-terroristen Michael Skråmo har ännu inte fått något besked om när han kan få ta hem sina barnbarn till Sverige.

Det har nu snart gått tre veckor sedan morfadern träffade barnen, en enda gång, i lägret Al Hol i Syrien.

Sen dess har han inte haft kontakt med barnen. Han väntar på sitt hotellrum i Erbil i irakiska kurditstan, där har han ställt in extrasängar.

– Alla sängar här, ser du, tanken är att två barn kan sova i samma säng. De har sagt att du måste tänka på att det kan ta en eller två veckor innan de har pass och alla papper för att åka till Sverige, säger han.

Patricio Galvez är förberedd för att ta emot de sju barnbarnen när de väl evakueras ur lägret i Syrien. Det står extrasängar på hotellrummet, han har köpt näringsdryck, kex, leksaker och skor - som de inte hade i lägret.

Barnen är undernärda och sjuka och Patricio Galvezs oro ökar för varje dag som går, han har inte haft kontakt med dem sedan den 8 april och har inte möjlighet att ens ringa till dem för att berätta att morfar väntar.

Processen är komplex säger man på UD i Stockholm. Det handlar om tillstånd, om att säkra barnens identitet. Detta gäller inte bara Patricio Galvez barnbarn utan alla svenska barn till IS-terrorister. Och de sju föräldralösa barnens morfar är kritisk till att det tar så lång tid innan han kan återförenas med barnbarnen, som är oskyldiga till de beslut föräldrarna fattat:

– Om Sverige vill ta jättelång tid för att ordna allt innan de evakuerar barnen, så borde de åtminstone skicka något team för att säkra barnens välmående på plats, tycker jag.

– För som det ser ut nu är det väldigt jobbigt. Vi väntar och väntar, barnen väntar och väntar, vi har ingen kommunikation med dem, det är hemskt.