Opposition och militär överens i Sudan

2:03 min

I Sudan har militären och demonstranterna enats om att gemensamt leda landet.

Sent i går kväll kom beskedet om att militären och demonstranterna är överens om att gemensamt leda Sudan, efter att president Omar al-Bashir avsattes i en militärkupp för drygt två veckor sedan.

Överenskommelsen är ett genombrott, samtalen mellan de militära kuppmakarna och demonstranterna som fortsatt ockupera gatorna här i Khartoum har haltat och stundtals helt legat nere.

Demonstranterna - vars envisa protester mot al-Bashir bäddade för militärkuppen - har sen armén tog makten krävt en omedelbar övergång till civilt styre. Armén å sin sida har pratat om att behålla makten under en övergångsperiod upp till två år.

Men samtidigt har de militära kuppmakarna också visat kompromissvilja och bland annat sparkat flera generaler ur det militära rådet efter påtryckningar från demonstranterna.

Nu är kompromissen ett gemensamt övergångsråd med exekutiv makt, som enligt planen ska bana väg för ett civilt styre. Men när det ska vara gjort är inte känt, och inte heller exakt hur styrkeförhållandena i rådet ska se ut.