Tiomila

Ännu en Tiomilaseger för IFK Göteborg

4:35 min

IFK:s Vetle Ruud Bråten skaffade laget ett enormt försprång på nästan nio minuter. Bråten sprang prickfritt medan andra lag bommade rejält.

I början av årets tävling var det jämnt och tätt och många lag som var med uppe i toppen av årets Tiomila orientering, som avgjordes i Göingetrakten i Skåne, och bjöd på förutom tuffa förutsättningar i skogen.

Också ett strilande regn som säkert var enormt välkommet i de här trakterna.

När det var dags för den fjärde sträckan, den Långa Natten, 18 kilometers nattorientering var det uppemot 30 lag som gick i ut med bara någon minuts skillnad. Storfavoriten IFK Göteborg hade på sträckan Fredrik Backman som genast fick en stor klunga löpare som ville haka på i hans släptåg. Men trots att han missade en del ute på banan var han först in till växling men bara sekunder före en klunga på fjorton lag.

– Det har varit lite småknackigt. Jag har inte fått koll på kontrolltagningarna hela tiden och in på långsträckan in mot till varvningen kom hela tåget och då var det bara att fälla in och försöka ge Högstrand ett bra utgångsläge in på femte sträckan. Och jag kom ju in först så jag får vara nöjd, säger Fredrik Backman.

Men två sträckor senare blev det en enorm scenförändring när IFK Göteborgs Vetle Ruud Bråten skaffade laget ett enormt försprång på nästan nio minuter. Bråten sprang prickfritt medan andra lag bommade rejält och kampen om att utmana de senaste årens suverän försvann.

– Jag tycker jag sprang ett väldigt bra lopp idag, är väldigt nöjd med min sträcka, säger Backman.

Ingen annan av Göteborgs kvarvarande löpare gav någon annan någon chans och Göteborgs avslutare och landslagslöpare Max Peter Beijmer kunde springa hem klubbens fjärde vinst. 

– Att få avsluta när alla sprungit så bra, det är en grym laginsats, säger Max Peter Beijmer.

Det var IFK Göteborgs fjärde seger i Tiomila, en placering de har vant sig vid de senaste åren med undantag för 2016 då de slutade på en andra plats.