Valet i Spanien

Sánchez: Det är möjligt att besegra bakåtsträvande

2:17 min

Socialistpartiet blev största parti i det spanska parlamentsvalet och det blir Pedro Sánchez som får uppdraget att bilda en regering.

– Socialdemokraterna har vunnit valet, och med det har framtiden vunnit och dåtiden har förlorat, sade Sánchez från balkongen till partiets huvudkontor i Madrid.

Pedro Sanchez sa också till sina anhängare att Socialistpartiet nu har visat Europa att det är möjligt att besegra bakåtsträvanden och auktoritetstro, med tydlig adress till högersidan och högernationalistiska Vox, som nu kommer in i parlamentet för första gången, med tio procent av rösterna.

När så gott som samtliga röster är räknade, så har Socialistpartiet cirka 28 procent och 123 platser i parlamentet. Men för att få majoritet krävs 176 platser och det mest troliga är att vänsterradikala Unidas Podemos kommer att bjudas in till en vänsterkoalition, tillsammans med ett eller två partier till. Det kan bli det katalanska Esquerra Republicana Catalana och baskiska Bildu eller det baskiska nationalistpartiet.

Om inte Socialistpartiet gör en helomvändning och istället uppvaktar liberala Ciudadanos.

Om Socialistpartiet väljer att samarbeta med regionala nationalistpartier, så kommer det att reta upp högersidan. Partiledaren för högernationalistiska Vox, Santiago Abascal, sa i sitt tal under söndagskväll en, att valresultatet visar att partiet representerar hela nationen, vilket sänder ett budskap om att den nationella enigheten är en central fråga.

Mycket stod på spel i detta ideologiska val – med en högersida som har tagit ett kliv åt höger, på grund av den katalanska självständighetsrörelsen och i konkurrens från Vox, som troligen tagit de flesta av rösterna från Partido Popular, som är valets förlorare, om än fortfarande Spaniens näst största parti.

Valdeltagandet blev högt – 75 procent är det högsta antalet röstande sen 2004, i Katalonien röstade 77 procent, det högsta valdeltagandet där sen 1982.