Vårbudgetmotion

Moderaterna villkorar skattesamtal

2:06 min

Ska Moderaterna medverka i samtal om en ny skattereform är kravet att skatterna på arbete och företagande minskar.

När Moderaterna presenterade sin vårbudgetmotion i dag låg fokus på partiets förslag till grunden för en ny skattereform. Staten måste prioritera det viktigaste, anser partiledaren Ulf Kristersson.

– Det är två saker vi måste göra. Det ena är att här och nu fokusera på det viktigaste, alltså prioritera rätt saker. På lång sikt ett skattesystem som ger valuta för pengarna.

Vad är det för krav ni ställer på de andra partierna för att ingå i de här samtalen?

– Lägre skatt på arbete, lägre skatt på företagande så att fler företag stannar kvar i Sverige, att man inte återinför fastighetsskatt till exempel som gör att man inte upplever skattesystemet som legitimt, säger Ulf Kristersson.
 
Moderaterna har inlett ett eget arbete med att ta fram ett förslag till en ny skattereform och ställer alltså krav för att delta i samtal om en skattereform som är en av punkterna mellan regeringspartierna och Centerpartiet och Liberalerna.

Skatterna ska alltså minska och det ska finansieras av utgiftsminskningar, enligt förslaget. Moderaterna kan acceptera vissa miljöskatter, exempelvis koldioxidskatten men de måste vara effektiva, säger Ulf Kristersson:

– Däremot är jag mycket mer bekymrad när det gäller regeringens vilja att höja beskattningen på elproduktion som hotar att minska pålitligheten i den svenska elförsörjningen här och nu.

Det Moderaterna anslår pengar till i den här vårbudgeten är framförallt rättsväsendet, exempelvis 270 miljoner kronor nästa år för att polisen ska kunna utreda fler brott. Även mer pengar till gränspolisen, Säpo och FRA:

– Dels är det den långsiktiga finansieringen för att vi ska kunna få 10 000 fler polisanställda som också vill stanna kvar i polisen. Det andra är att förstärka gränspolisen, förstärka med mer kameror, förmågan att skydda våra gränser. Den sortens satsningar gör vi också utöver regeringen förutom att vi säger nej till deras besparingar på polisen.