Miljöpartiet vill lagstifta om maxtid i riksdagen

2:37 min

Miljöpartiets ledning vill lagstifta om en maxtid för hur länge politiker får sitta i riksdagen. Det är en av frågorna som kommer upp på partiets kongress, som inleds i dag.

- Man ska inte sitta på ett och samma politiska uppdrag för länge. Man ska nog inte heller vara heltidspolitiker för länge, utan det är bra att nya människor får möjlighet att komma med sina idéer och erfarenheter in i politiken, och att vi som suttit ett tag faktiskt makar på oss, säger Miljöpartiets avgående språkrör Gustav Fridolin.
 
Miljöpartiet har i sina stadgar slagit fast att det egna partiets riksdagsledamöter får sitta högst tre mandatperioder. Sedan måste de ta en paus i tre år innan de kan väljas in på nytt.

Nu vill ledningen lagstifta om en obligatorisk rotationsprincip som ska gälla även för riksdagsledamöter från andra partier.

Det kontroversiella förslaget, som partistyrelsen alltså säger ja till, förs fram i en motion - och frågan avgörs av ombuden på kongressen.

Det är viktigt att fler får möjlighet att komma in i politiken, enligt Gustav Fridolin, som själv avgår som språkrör på kongressen. Han ser nackdelar med dagens regelverk, som tillåter riksdagsledamöter att väljas om hur många gånger som helst.

- Problemet blir ju om man antingen tappar förankringen med verkligheten utanför eller sitter i vägen för människor med en massa erfarenheter och kunskaper utanför, säger han. 
 
Men det finns en stort motstånd mot förslaget bland de andra riksdagspartierna.

Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson tycker att varje parti måste få bestämma vilka som vara företrädare i riksdagen. Även Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson är kritisk.

- Vissa ledamöter har gjort sitt efter en period, och bör inte sitta längre. Andra, några av de absolut duktigaste i riksdagen som jag ser det, har suttit betydligt längre. Det kan inte vara antalet mandatperioder som avgöra, utan det måste vara den nytta man kan göra i Sveriges riksdag för att landet ska bli bättre, säger han.
 
Moderaten Beatrice Ask är den riksdagsledamot som just nu har suttit längst i riksdagen.

- Nya tillför naturligtvis mycket energi och nya idéer och nya perspektiv. Men erfarna politiker kan också veta något om vad som hänt tidigare, har en erfarenhetsbank som är värd ganska mycket och har också kanske ett nätverk som gör att det är lättare att samarbeta över partigränser.

Men Gustav Fridolin är inte orolig för att värdefull kunskap skulle gå förlorad med en rotationsprincip.

 - Det finns andra sätt att ta till vara en erfarenhet som man kan få av att ha suttit ett tag på ett uppdrag, till exempel att vara mentor till någon nyare.