Anders Byström blir ny landslagschef för skidskyttarna

0:57 min

Det svenska skidskyttelandslaget gör om i organisationen efter att Wolfgang Pichler slutat som förbundskapten. Den största förändringen är att Anders Byström blir ny landslagschef.

– Jag kommer att vara ansvarig för hela landslaget, och u-landslaget, ha ansvar för uttagningar och att vi skapar en prestationsmiljö som är väldigt bra, säger Anders Byström till Radiosporten.

Han har meriter från skidlandslagen i både Sverige och Norge där han varit förbundskapten för juniorlandslagen och har varit med och tagit fram stjärnor som Stina Nilsson och Johannes Kläbo.

– Norge är ju världens bästa längdskidnation så det har varit en stor upplevelse och erfarenhet att få jobba där så jag hoppas att jag kan ta med mig en hel del därifrån och plocka in i den här nya rollen. 

Ny huvudtränare i skidskyttelandslaget blir 26-åriga tysken Johannes Lukas. För fyra år sedan började han som praktikant hos Wolfgang Pichler och har sen blivit kvar i ledarstaben, men nu får han ett större ansvar.

Den nya organisationen ska nu bygga vidare på det Wolfgang Pichler byggt upp de senaste åren med framgångar som fyra OS-medaljer och tre medaljer på hemma-VM i vintras.

– Jag vet ju vad Wolfgang har skapat och det är ju en fantastiskt bra prestationskultur så vi får jobba för att fortsätta driva den men vi ska också göra saker på vårt sätt. Jag hoppas ju att jag i min roll kan jobba med en röd tråd ner i skidskyttegymnasier och i Skidskyttesverige så att vi fyller på underifrån, säger Anders Byström.

Lyssna på ett längre inslag om Byström i ljudklippet nedan