Val i Spanien

Socialistpartiet får uppdrag att bilda regering

2:03 min

Valresultatet i det spanska valet i går väcker lättnad och oro i den spanska huvudstaden, Madrid. Socialistpartiet fick överlägset flest röster och får nu uppdrag att försöka bilda en regering.

Väljaren Xaui i Madrid är lättad över väljarnas mobilisering i går.

Xaui García är övertygad om att valresultatet och det höga valdeltagandet var vänsterns svar på hotet från det högernationalistiska partiet Vox.

Trots att partiföreträdare för Socialistpartiet PSOE i dag säger att de vill regera ensamma, så är det troligt att det blir en koalition med vänsterradikala Unidas Podemos, och mindre baskiska partier.

Självständighetsfrågan splittrar de spanska väljarna, men Xaui García är inte särskilt oroad över att Socialistpartiet ska underlätta en delning av landet, som högern varnat för. Socialistpartiet vill ha en dialog och har sagt nej till självständighet, säger han.

Men Carmen som är ute med sitt barnbarn i en barnvagn, är oroad över valresultatet.

– Vad ska hända med Katalonien, med Baskien och med Valencia? Spanien har en stolt historia och måste hålla samman, anser hon.

Hennes parti, Partido Popular var valets största förlorare och halverar sina platser i parlamentet.

– Partiledaren Pablo Casado är ung, säger hon och det krävs erfarenhet för att leda ett parti.

Hon tror att partiet kommer att splittras nu. Vissa har gått till högernationalistiska Vox, andra till liberala Ciudadanos, men dem litar jag inte alls på, säger hon.

– De saknar en tydlig ideologi.