al-Baghdadi

IS högste ledare återvänder i filmklipp

1:54 min

För första gången på fem år framträder en person som påstås vara terrorrörelsen IS högste ledare Abu Bakr al-Baghdadi.

Videon har publicerats i ett av gruppens propagandaorgan.

– Striden mot fienden är ett långt utnötningskrig, men slaget om Baghouz är över, säger världens mest efterlysta man, IS-ledaren Abu Bakr Al Baghdadi, och antyder att IS fortsatta strider kommer att ta formen av terrorattacker över hela världen.

Han uppmanar till exempel till attacker mot "korsfararfrankrike" som han säger, i Västafrika, och han hyllar påskattentatet i Sri Lanka som han beskriver som en hämnd för bröderna i Baghouz.

Baghdadi, vars terrorrörelse gjort sig skyldig till vidrig människoslakt, brott, slaveri och massakrer, har dödförklarats flera gånger de senaste åren. Här sitter han med korslagda ben på en madrass på golvet. Bakom honom syns en kalasjnikovs och de typiska mönstrade bruna soffkuddarna som finns på golven i de flesta syriska och irakiska hem på landsbygden.

Han är inte utmärglad som många av de andra IS-krigarna som överlevde Baghouz, Baghdadi verkar snarare ha gått upp i vikt. Hans skägg är delvis hennafärgat.

Förutom Sri Lanka, refererar han till de senaste nyheterna i Sudan och Algeriet och till Netanyahus valseger i Israel - ett bevis för att videon är nyinspelad och att IS-ledaren varken är allvarligt skadad eller dödad.