Japans kejsare har abdikerat

1:51 min

Han moderniserade ämbetet — men efter 30 år har Japans åldrige kejsare Akihito lämnat tronen. Den historiska händelsen föregicks av en högtidlig ceremoni med bland annat hyllningstal från premiärministern.

– Jag önskar vårt land och världens folk fred och lycka, blev de sista orden från Japans kejsare som abdikerade idag.

Han är den första kejsare i Japan på 200 som tillåts att gå i pension. Vid en ensam ceremoni under förmiddagen förberedde sig den 85-årige Akihito att lämna tronen genom att först besöka den shintoistiska solgudinnans tempel inne på palatsområdet i Tokyo, och därefter tempelhallen för de kejserliga förfäderna. På eftermiddagen hölls en liten formell ceremoni där det gamla kejsarparet tackades av premiärminister Shinzo Abe.

Sympatin för det åldrade kejsarparet är stor idag, även bland japaner som inte säger sig bry sig särskilt mycket om de kejserliga ceremonierna.

– Jag hoppas att den gamle kejsaren får riktigt lugna dagar nu tillsammans med sin fru. Han har ju redan arbetat mycket längre än vanliga anställda, sa pensionären Kumiko.

Kumiko promenerade med paraply genom en av Tokyos parker och försökte att ta dagen som vanligt, trots alla upphängda festaffischer och minnesprogram på TV.

Det som stört det nationella firandet något är utredningen av en märklig aktion mot den blivande kronprinsens högstadieskola.

En man klippte i fredags av sladdarna till säkerhetskamerorna på skolan och förklädd till byggnadsarbetare gick han in och placerade två rosamålade köksknivar på den tolvårige kronprinsens bänk. Prinsen är son till den nya kejsarens bror.

Mannen som utförde aktionen har gripits och erkänt, men det är fortfarande inte klart vilket motiv han har haft.

I morgon kommer kejsar Akihitos son, 59-årige Naruhito, att tillträda som Japans nya statsöverhuvud.

Eftersom hans enda barn är en dotter, har japans ka medier återigen börjat diskutera frågan om att ändra lagen för att tillåta kvinnlig tronföljd, något som föreslogs av en av prinsarna vid hovet redan på 1940-talet.