Vattenförsörjning

Skörda vatten ur ökenluft

2:11 min

Nu kan vi skörda vatten ur luft - till och med mitt ute i öknen. Framsteg inom den så kallade nätverkskemi gör att maskiner för ändamålet snart finns på marknaden.

Hör mer i Vetandets värld

– I oktober kommer vi att släppa de första maskinerna, en är i mikrovågsugnsstorlek och kommer att kunna ge tio liter vatten per dag, berättar Omar M Yaghi, professor i kemi vid University of California Berkeley som leder forskarlaget.

Inom några år hoppas man att större maskiner ska kunna utvinna tusentals liter per dygn.

Nätverkskemi handlar om att blanda organiska material med metaller. På så sätt har metallorganiska material, så kallade mofar, skapats. De är både porösa och hållbara. I håligheterna kan man fånga och binda specifika molekyler, som vatten och koldioxid.

För att skörda vatten placeras materialet, som är ett pulver, i maskinen. På natten, när luftfuktigheten är högre drar pulvret till sig vattenmolekylerna. När solen värmer upp materialet nästa dag släpper det ifrån sig vattnet som dessutom har renats i processen.

Forskare hoppas att mofarna kommer att kunna användas inom många områden, som att fånga koldioxid och omvandla det till bränsle. Men hur realistiskt är ett sådant framtidsscenario?

– Jag tror att det är synnerligen realistiskt men i vilken utsträckning vet vi inte och det kan vi bara spekulera i. Men det som talar för de här teknikerna är att de är så robusta. När du har gjort en mof så håller den. Den kan återanvändas under många år, säger Ola Went  som är professor i oorganisk kemi vid Lunds universitet.