Carl Jan tipsar om rött vin på en röd dag

8:30 min

Första maj är en röd dag i många bemärkelser. Men betyder det att man måste dricka rött vin denna afton och kan bara rödviner vara röda? Vår vinciceron Carl Jan Granqvist lär oss mer - och idag tipsar han om det dyraste vin han någonsin nämnt i P4 Extra!

Vitt halvtorrt vin från Tyskland på 75 cl flaska Maximin Grünhaus Herrenberg Riesling Kabinett 2016 nummer 79186 i beställningssortimentet

Herrenberg-vingården invid den lilla floden Ruwer strax utanför staden Trier i Moseldalen producerar ett av världens rödaste vita viner. Delar av vingården ägdes en gång i tiden av Karl Marx mammas familj. Förra året, när det var 200-årsjubileum för familjen Marx så väl som bygdens mest kände son, tillverkade man till och med ett vin från vingården i begränsad upplaga som lystrar till namnet “Das Kapital”, berättar Carl Jan. Ett sådant tilltag går rimligen stick i stäv med Karl Marx läror, men Herrenberg Riesling ger ändå möjlighet att njuta av ett vin som växt på samma skiffersluttning som det vin Karl Marx konsumerade mest av i sin ungdom. En söt anekdot säger att Karl Marx mamma lär ha yttrat: “Det hade varit bättre om min son Karl hade gjort sig ett kapital istället för att skriva om det”.  Mamman tvingades att sälja vingården för att finansiera sonens leverne.

Doft: Vårfrisk doft av gröna äpplen, äppelblom och en aning av limezest med en rökig underton.

Munhåleupplevelse: Drygt halvtorr, mycket pigg och fruktig smak som snart stramas åt av en syra som löper som en silverne vårbäck över gomseglet.

Alkohol: 7,5 %

Pris: 259 kr

Rött vin från Frankrike på 75 cl flaska Château Margaux 2010 nummer 91803

Marx och Engels fascination för vin (och andra rusdrycker) är noggrant dokumenterat i brevväxlingen vännerna emellan. Rättigheten att dricka mycket och dricka väl lär ha stått högt upp på listan över vad gemene man skulle ha rätt till. Engels var tveklöst konnässören och guidade sin vän bland Europas alla kända viner, säger Carl Jan.  På frågan vad hans idé om lyckan var lär han ha svarat: “Château Margaux 1848”. Systembolaget tillhandahåller tyvärr inte någon äldre årgång än 2010.

Doft: Stor och mycket intensiv doft som fortfarande är ungdomlig, men bjuder ett läckert potpourri av mörka bär innefattade i aromer av de elegantaste ädelträ och Sibetkaffe.    (Sibetkaffe är det svindyra kaffe som produceras av kaffebönor som passerat matsmältningsorganen hos en indisk palmmård.)

Munhåleupplevelse: Fyllig men mycket elegant smak med exemplariskt välavvägd fruktrikedom mot en rakryggad tannin- och syrastruktur.

Alkohol: 14 %

OBS! Pris: 10.711 kr

Torr sherry på 37,5 cl flaska Bodegas Barbadillo Oloroso Cuco nummer 8239

Då ovan nämnda drycker visserligen har kopplingar till två synnerligen röda herrar är de å andra sidan exkluderande vad gäller prisbilden. Vill man ha ett vin där man får utmärkt kvalitet för en liten peng är Sherry det bästa alternativet. Dessutom stödjer man en region som till följd av den ständigt minskande Sherrykonsumtionen är ett av Europas mest arbetslösa områden. Detta vin sägs vara kring tolv år gammalt. Det kan tyckas förvånande, men det är pricken över i till såväl kalops som blodpudding.

Doft: Stor och mycket intensiv doft med toner av dadlar, kanel, kryddnejlika, bränt socker och ceder.

Munhåleupplevelse: Fyllig och viskös smak som är helt torr och har en finstämd liten strävhet från den långa fatlagringen som ber om att få samsas med lite tilltugg i form av nötter, hårdost eller mat.

Alkohol: 19,5 %

Pris: 89 kr