Idag är det 500 år sedan som Leonardo da Vinci dog

6:38 min
  • För två år sedan såldes en av da Vincis tavlor, "Salvator Mundi", för rekordsumman 450 miljoner dollar och nu har den försvunnit under mystiska omständigheter.
  • Hans målningar och uppfinningar fortsätter fortfarande att fascinera 500 år efter hans död.
  • Hör Anna Bronzoni Catellani, konservator, konsthistoriker och expert på Leonardo da Vinci.

Hur kan  världens dyraste tavla bara försvinna?

– Det är en bra fråga och jag har inga svar. Jag har själv ställt mig många frågor,, är målningen förstörd, rent fysiskt sett eller handlar det om någonting helt annat.

– Målningen representerar väldigt mycket. För det första ”Salvator mundi” representerar humanismens kultur, Leonardos tid, då människan kommer i fokus, både människans inre och yttre, individen. För det andra är målningen representativ för en kristen kultur, Jesus som världens frälsare. Dessa två moment tillhör den västerländska kulturen, men är kanske främmande för en annan kultur, dit tavlan har hamnat, forsätter Anna Bronzoni Catellani.

Skulle detta vara ett motiv att förstöra tavlan?

– Nej inte för att förstöra den. Det skulle jag aldrig ens fråga mig själv. Men, jag tror att det kan finnas olika anledningar varför tavlan inte syns. Det vill säga, varför ställer man inte ut den, som vi alla förväntade oss. Kan det finnas olika politiska, kulturella anledningar, till exempel? Som jag sa tidigare, jag har inga svar, men det är relevanta frågor i ämnet.

Varför är det så viktigt att en målning som denna hålls tillgänglig ska hållas tillgänglig för oss vanliga människor?

– Det är viktigt att vi börjar betrakta konsten som en viktig del av dagen, av morgondagen och av igår. Konsten binder samman människor, kulturer, länder, uttryck, tankar, filosofiska ställningstaganden och inte minst religiösa positioneringar. En katalysator som innehåller så mycket potential, den är otroligt viktig för oss alla ,manar Anna Bronzoni Catellani.

Men om man betalar över tre miljarder för en tavla, tycker man att man kanske får göra vad man vill med den?

– Här sätter vi frågan på sin spets. Ska konsten kunna säljas för pengar, hamna i privat ägo och försvinna? Ska vi ha det så i vår värld?, undrar Anna Bronzoni Catellani.

Leonardo da Vinci fortsätter att fascinera 500 år efter sin död. Varför?

– För mig är Leonardo da Vinci levande kärlek och passion. Han var ett geni, men mycket ägde rum på grund av att han var så passionerad i det han gjorde. Och för oss idag, är den multidisciplinära egenskapen som han hade viktig. Vi stirrar oftast åt ett och samma håll, men Leonardo respekterade många aspekter kring sig, menar Anna Bronzoni Catellani. 

Han var ingenjör, uppfinnare, vegetarian, han var musiker, han målade. Hur ska vi se på honom idag, varför borde han uppmärksammas mer?

– Vi har många problem omkring oss idag när det gäller miljön. Låt oss titta på vattnet, Leonardo var fascinerad av vatten, något som han studerade dagligen. Han har gjort 730 skisser över vatten. Även luften och djur fascinerade honom. Hos honom finner vi så mycket inspiration till att återta respekten för mänskligheten. Han var en sann humanist, säger Anna Bronzoni Catellani.

Vad ska vi främst ta till oss av vad han har att säga idag?

– Att även om man kommer från väldigt enkla förhållanden, ett utomäktenskapligt barn som Leonardo, så kan man komma väldigt långt i livet. Och att kärlek till det man gör bär långt, mer är karriär och andra aspekter.

Vad skulle han säga om vår tid?

– Förmodligen skulle Leonardo titta på oss och fundera väldigt länge vad vi håller på med, vi tittar bara åt ett håll och är så låsta i våra positioner. Han skulle säga, ’öppna ögonen, se världen, studera den och njut av den', avslutar Anna Bronzoni Catellani.