
Christina gör kräm på den första rabarbern
Vår matinspiratör Christina Jansson kokar rabarbersoppa och gör eget mandelkakssmul.
Rabarbersoppa med mascarponekräm
och mandelkaksmulor.
500 g rabarber
1 dl socker
6 dl vatten
1 vaniljstång
1 msk potatismjöl
200 g mascarpone
2 tsk florsocker
finrivet skal från 0,5 citron
0,5 dl sötmandel
1 dl mandelmjöl
0,5 dl socker
0,5 tsk kardemummakärnor
50 g smör
Dela rabarbern i centimetertjocka bitar (skala ej). Koka upp vatten och socker i en kastrull tillsammans med vaniljstången som delats på längden samt fröna (skrapa ur med en sked). Rör ut sockret och tillsätt därefter rabarbern. Låt småkoka under lock i 5 min ca. Sila saften och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten och strila försiktigt ner i kastrullen under omrörning. Ställ tillbaka på plattan, koka upp och dra av från värmen när första bubblan kommer. Låt kallna.
Mandelkaksmulorna:
Mixa mandeln till ett grovt mjöl. Rör ihop tillsammans med mandelmjöl, socker, stött kardemumma och rumsvarmt smör. Smula ut på bakplåtspapper och grädda i ugn i 200 grader knappt ca 10 min. Passa noga så att det inte bränns.
Mascarponekräm:
Blanda mascarpone, florsocker och skal från citron.
Servera soppen ljummen eller helt kall, toppad med mascarponekräm och mandelkaksmulor. Beräknat för 4 personer.