Christina gör kräm på den första rabarbern

Vår matinspiratör Christina Jansson kokar rabarbersoppa och gör eget mandelkakssmul.

Rabarbersoppa med mascarponekräm
och mandelkaksmulor. 

500 g rabarber

1 dl socker

6 dl vatten

1 vaniljstång

1 msk potatismjöl

 

200 g mascarpone

2 tsk florsocker

finrivet skal från 0,5 citron

 

0,5 dl sötmandel

1 dl mandelmjöl

0,5 dl socker

0,5 tsk kardemummakärnor

50 g smör

 Dela rabarbern i centimetertjocka bitar (skala ej). Koka upp vatten och socker i en kastrull tillsammans med vaniljstången som delats på längden samt fröna (skrapa ur med en sked). Rör ut sockret och tillsätt därefter rabarbern. Låt småkoka under lock i 5 min ca. Sila saften och häll tillbaka den i kastrullen. Rör ut potatismjöl i lite kallt vatten och strila försiktigt ner i kastrullen under omrörning. Ställ tillbaka på plattan, koka upp och dra av från värmen när första bubblan kommer. Låt kallna.

Mandelkaksmulorna:

Mixa mandeln till ett grovt mjöl. Rör ihop tillsammans med mandelmjöl, socker, stött kardemumma och rumsvarmt smör. Smula ut på bakplåtspapper och grädda i ugn i 200 grader knappt ca 10 min. Passa noga så att det inte bränns.

Mascarponekräm:

Blanda mascarpone, florsocker och skal från citron.

Servera soppen ljummen eller helt kall, toppad med mascarponekräm och mandelkaksmulor. Beräknat för 4 personer.