Advokat: Inget uppsåt att använda kemikalierna

2:39 min

Idag startade förhandlingarna i Svea hovrätt i målet där en man dömts till sju års fängelse för att ha köpt kemikalier i syfte att begå ett terrorattentat i Sverige.

Han och tre andra dömdes också för terrorfinansiering.

Åklagaren vill att straffen ska skärpas, men de dömda har överklagat och vill alla frias.

Advokat Thomas Olsson försvarar den man som dömdes för attentatsplanerna i tingsrätten

– Vi har ju själva överklagat domen och vill att klienten ska frikännas, så det är klart att vi bestrider ju åklagarens ändringsyrkande.

Vad är dina viktigaste argument för varför han bör frikännas?

– Det finns ju ett antal invändningar mot tingsrättens dom, men den centrala är ju att tingsrätten inte kunnat fastställa att det förelegat något uppsåt att använda de här kemikalierna till någon form av brottslighet, och då ska också personen frikännas. Har man hanterat kemikalier utan uppsåt att använda dem till att tillverka sprängämnen så har man inte heller begått en förberedelse till terroristbrott.

I mars dömde Solna tingsrätt en 46-årig man till sju års fängelse för att ha förberett ett terrorattentat i Sverige i terrorgruppen IS-namn. När förhandlingen startade i Svea hovrätt idag sa åklagaren att han vill att ytterligare en man ska dömas för att ha varit inblandad i planerna på ett attentat.

Den mannen friades från dom misstankarna i tingsrätten, men åklagaren vill alltså att också han ska dömas av hovrätten. Här la åklagaren också till en alternativ rubricering, som handlar om medhjälp till förberedelse till terroristbrott, det handlar enligt åklagaren bland annat om att han ska ha hyrt en lägenhet där attentatet förbereddes. Mannen nekar till brott, hans försvarare Robin Söder.

– Han har hyrt en lägenhet själv, och sen har han hyrt ut den till en annan person som ändrat sig, och sen hyr han ut till den här medåtalade, och det enda syftet har varit att han ska få in hyra, det har inte funnits några planer för något terrorbrott eller något som varit olagligt i den här lägenheten.

Rättegången fortsätter på måndag, och då handlar det om terrorfinansiering, i tingsrätten dömdes fyra personer för att ha skickat pengar till personer som var verksamma inom terrorgruppen IS i Syrien, samtliga vill frias av hovrätten.

Åklagaren å sin sida vill att straffen på mellan fyra och sex månaders fängelse ska skärpas - och att en person som friades från dom misstankarna ska dömas.

Åklagare Per Lindqvist vill inte ge några intervjuer under rättegången.