EU-valet

EU-armé het fråga i valdebatt

1:49 min

Frågan om EU ska skapa en gemensam europeisk armé var den som vållade mest debatt när de europeiska toppkandidaterna på torsdagskvällen än en gång möttes inför EU-valet.

Den andra debatten bland de europeiska partiernas toppkandidater i EU-valet, som tävlar om att bli nästa ordförande i EU-kommissionen, var betydligt hetare än den första debatt som ägde rum i början av veckan. Särskilt när frågan om en EU-armé kom upp.

Liberalen Guy Verhofstadt och högerns Manfred Weber var båda stora förespråkare. Ska Keller från det gröna partiet ställde sig frågande kring vem som egentligen skulle styra en sådan armé medan socialdemokraten Frans Timmermans förkastade idén rakt av. Likaså sågade han idén om ett europeiskt FBI som de andra gav stöd för.

Överlag målade socialdemokraternas toppkandidat upp en ganska dyster bild av EU och världen. Han varnade för högerextrema partiers framfart, klimathotet och hela EU:s undergång.

– För första gången ser jag en risk att EU faller samman, sa Frans Timmermans.

Huvudmotståndaren i högerns Manfred Weber slog an en betydligt mer positiv ton.

– Ekonomin går inte alls så dåligt. Klimatfrågan går att lösa med innovation. Migrationskrisen, nej, den är inte löst men vi har stärkt gränskontrollen, var Webers budskap.

– Låt oss hålla liv i Europa, vi ska vara optimistiska och stolta med vad vi har uppnått, sa han.

Föga förvånande förespråkade liberalen Guy Verhofstadt djupare samarbete för att lösa EU:s problem med alltifrån klimat, migration, säkerhet och ekonomi.

När det gäller klimatet ville samtliga kandidater, förutom högerns Manfred Weber, att det ska kosta mer att förorena. Längst gick de grönas Ska Keller som ville sätta pris på vartenda ton koldioxid som släpps ut.

– Pengar som sen ska betalas ut till europeiska medborgare där de fattigaste får mest, sa Ska Keller i denna andra debatt.

Nästa gång toppkandidaterna möts blir 15 maj, veckan innan EU-valet.