48 dog i Odessa – ingen ställs till svars

2:18 min

Fem år efter det att 48 människor dog och knappt 250 skadades i den ukrainska staden Odessa riktar FN skarp kritik mot ukrainska myndigheter för att ingen ännu ställts till ansvar eller dömts för det som hände.

Ett stort fackföreningshus i centrala Odessa brinner, människor har klättrat ut på avsatser utanför fönstren för att undkomma eld och rök.

Det var i maj för fem år sedan. 42 människor dog, en del inne i huset, andra när de försökte hoppa för att rädda sig. Innan branden sköts också sex andra till döds i staden.

Våren 2014. Ryssland hade nyligen annekterat Krim. I östra Ukraina hade kriget börjat. I flera städer hade beväpnade män börjat ockupera delar av städer.

Det här hände under en demonstration i Odessa, en grupp som var för ett enat Ukraina attackerades enligt FN av en mindre grupp motdemonstranter, de som senare i sin tur attackerades och barrikaderade sig inne i fackföreningshuset.

Enligt FNs rapport sattes huset i brand med kastade molotovcocktails från båda grupperna.

Sedan dess har inget ansvar utkrävts.

– Ingen har ställts till ansvar för att sex människor sköts till döds och för 42 människors våldsamma död i fackföreningshuset, säger Fiona Frazer som är chef för FNs arbete med mänskliga rättigheter i Ukraina.

De var själva på plats i Odessa för fem år sedan och har följt vad som hänt sedan dess. I sin nya rapport riktar de skarp kritik mot ukrainska myndigheter.

Ingen rättegång har genomförts, enligt FN, inga domar har fällts. Vad gäller branden har inte någon misstänkt ens identifierats. Förundersökningar pågår men hittills helt utan resultat.

Inte heller ansvaret för Odessas räddningstjänst har prövats. De kom fram till huset först 40 minuter efter att de larmats trots att närmaste brandstation ligger bara 600 meter från huset.

Utredningar vad gäller ansvaret för polisen, som inte stoppade det som hände, har inte heller lett till något.

Fallen skickas mellan domstolar och ges, trots allvaret, ingen prioritet. De har hamnat i det som FN beskriver som ett ”limbo”.