Morgontidningarna kan bli dyrare

3:09 min

Det ska bli lättare och närmare för oss att källsortera vårt avfall. Men det kan också leda till att BLT och Sydöstran blir dyrare att prenumerera på.

Förra sommaren beslutade regeringen om att införa bostadsnära insamling och hämtning av hushållsavfall. Kostnaden för insamling och hämtning av avfall som till exempel papper och metall ska lägga på den som producerar det.

Vad det gäller papper så säger pappersproducenterna att det kommer leda till dyrare tidningspapper.

– Om regeringen lägger det här på oss så kommer det leda till ökade kostnader och det blir ett jättebekymmer när vi ska utföra vårt demokratiska uppdrag.

Det säger Marie Erlandsson, marknadsområdeschef för Gota Medias tidningar Sydöstran, Blekinge Läns Tidning och Kristianstadsbladet. Hon är kritisk till att tidningsbranschen ska få ökade kostnader. En följd kan bli en ökad satsning på läsning på nätet.

– Vi framställer mycket digital journalistik redan idag, men vi har medborgare ute på landsbygden med sämre uppkoppling. Ska vi tvinga på dem digitalisering på grund av pappersåtervinning?

Kulturminister Amanda Lind (Mp) säger i en skriftlig kommentar till Sveriges Radio att hon tar till sig synpunkterna från tidningsbranschen och att regeringen har gett i uppdrag till Naturvårdsverket att utvärdera konsekvenserna av regelförändringen.

– Vi får se vad det blir. Men från regeringens sida är det fortfarande ett uns oklart, säger Marie Erlandsson.