Internationell kartläggning

Över 500 miljarder försvinner i momsbedrägerier

2:01 min

EU:s medlemsländer beräknas luras på drygt 500 miljarder kronor varje år, i gränsöverskridande momsbedrägerier. Bedrägerierna har kunnat fortgå år efter år.

Det visar en kartläggning Ekot gjort i samarbete med 35 medier. Det är skattepengar som skulle ha kunnat gå till skolor, sjukvård och infrastruktur. I stället hamnar alltså pengarna i fickorna hos kriminella. 

– De är ofta organiserade av kriminella grupper på EU-nivå, säger Alma Olofsdottir, internationell samordnare på Skatteverket.

Det handlar om momskaruseller, där företag som säljer varor mellan olika EU-länder låter bli att betala in moms till skattemyndigheterna, men efter en komplex kedja av transaktioner ändå kräver tillbaka moms av staten, som om den vore inbetald.

– De här karusellerna kan ske väldigt fort, och kan därför åstadkomma stora förluster på kort tid, säger Alma Olofsdottir på Skatteverket.

Det finns flera exempel då Sverige används i momskarusellerna, men då andra länder är de som luras på momsen. Sammanlagt handlar det inom EU om över 500 miljarder kronor årligen, enligt beräkningar från EU-kommissionen.

Så här har det sett ut i decennier. Det är sällan som skattemyndigheter och brottsbekämpande myndigheter lyckas komma åt dem som styr bedrägerierna. I stället är det representanter i företagen, som ofta är målvakter, som avslöjas. De behöver inte ens känna till vem som faktiskt organiserat det hela.

Bedragarna försvårar också för myndigheterna genom att ofta flytta mellan olika länder, och marknader.

Kärnan för att bedrägerierna överhuvudtaget kan ske, är den EU-reglering som gör att ett företag i ett EU-land som säljer varor till ett företag i ett annat EU-land inte behöver lägga på moms i det ledet. Tanken är att det ska förenkla momshanteringen, men det gör också att länderna är fortsatt sårbara, säger Alma Olofsdottir.

 – Vi kan inte stoppa bedrägerierna så länge som vi har den lagstiftning vi har, men vi kan utveckla våra verktyg för att fånga upp bedrägerierna för att i alla fall minimera förlusterna, säger hon.

I kartläggningen Grand Theft Europe har Ekot samarbetat med ett nätverk av journalister från 35 europeiska medier från alla europeiska länder, samordnade av det tyska journalistnätverket Correctiv, för att undersöka momsbedrägerier.