Dinosaurier

Liten släkting till Tyrannosaurus rex kan avslöja mer om dinosauriernas evolution

0:45 min

Vi känner ju alla till den gigantiska Tyrannosaurus rex. Men nu har forskare hittat kvarlevorna av en av gigantens dinosauriesläktingar. Som var väldigt kort i rocken.

Det är i den amerikanska delstaten New Mexico som forskare hittat 92 miljoner år gamla fossil från något som liknar en mini-kopia av Tyrannosaurus rex.

Den här dinosaurien var bara knappt en meter hög och drygt 2,7 meter lång. Storleksmässigt ryms nästan hela Suskityrannus hazelae i sin berömda släktings skalle. Men den här lilla dinosaurien var köttätare precis som T. rex, menar forskarna.
  
Paleontolog Lars Werdelin på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm menar dock att det intressanta med fyndet är att vi fortfarande har relativt få dinosauriefossil från den här tiden, alltså den mellersta kritaperioden.

Kanske kvarlevorna av den här lilla dinosaurien kan ge mer kunskap om hur de här djuren utvecklades till jättarna som senare fick sin storhetstid på jorden under slutet av krita.


Referens: S. J. Nesbitt et al. "A mid-Cretaceous tyrannosauroid and the origin of North American end-Cretaceous dinosaur". Nature Ecology & Evolution. DOI: 10.1038/s41559-019-0888-0
assemblages