KRITISERADES AV IVO

Kommunen ändrar beslut – anhöriga får vara personliga assistenter

1:39 min

Östersunds kommun ändrar sitt beslut om att anhöriga inte ska få vara anställda som personliga assistenter till närstående med funktionsnedsättning.

– Det jag beklagar allra mest är den oro som vi har skapat. Vi har gjort fel. Inspektionen för vård och omsorg har att bedöma om vi följer lagar eller inte. Nu har de sagt att det inte var förenligt med lagen, säger Lars Liljedahl, chef för Vård- och omsorgsförvaltningen i Östersunds kommun.

Beslutet ändras efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, tagit ställning och menat på att beslutet inskränker den enskildes rätt till självbestämmande.

I sitt beslut skriver IVO: "För att uppnå goda levnadsvillkor i det enskilda fallet kan det innebära att en anhörig anlitas som personlig assistent".

Det var i januari som kommunen fattade beslut om att anhöriga inte skulle få vara anställda som personliga assistenter. Man motiverade då beslutet med att vården ska vara kvalitetssäker och att det kan vara svårt att kontrollera kvaliteten på den personliga assistansen om det är anhöriga som är assistenter.