Hälsingerunor kan lösa Kensingtonstenens gåta

1:12 min

Nyupptäckta runor i en gård i Hälsingland kan hjälpa till att lösa mysteriet med den så kallade Kensingtonstenen som hittades i Minnesota 1898.

Hör mer i Vetenskapsradion Historia

Allt sedan Kensingtonstenen hittades för över hundra år sedan har den förbryllat forskarna med sina märkliga runor om hur götar och norrmän ska ha rest runt i Minnesota på 1300-talet.

Men sedan läraren Anna Björk och hennes fjärdeklass hittat och dechiffrerat hundratals runor på Ersk-Matsgården i Hassela i Hälsingland som ser exakt likadana ut som de på Kensingtonstenen, tror nu forskarna att man äntligen kan ha ha löst gåtan.

De nyupptäckta runorna i Hälsingland bara ligger fem mil ifrån platsen där Kensingtonstenens upphittare, svenskamerikanen Olof Öhman föddes. Kanske var runorna ett hemligt språk som han och andra i trakten kunde och som han själv använde när han tillverkade Kensingtonstenen som ett practical joke, menar Rikantikvarieämbetets runexpert Magnus Källström:

– Det betyder ju då att den här idén att det var åtta götar och 22 norrmän som var där i Minnesota och reste den här stenen, den var nog inte sann, säger han, och fortsätter:

– Utan stenen har nog skapats i slutet av 1800-talet. Olof Öhman är nog rätt misstänkt, skulle jag vilja säga. Det här teckensystemet har funnits i hans hembygd.

Tobias Svanelid
historia@sverigesradio.se