Stram Kurs klart för danskt val

1:46 min

Ett parti som bland annat vill förbjuda Islam och utvisa ett stort antal personer ur Danmark har nu officiellt fått tillstånd att ställa upp i det kommande valet till Folketinget.

Partiledaren för Stram Kurs, Rasmus Paludan brukar anordna demonstrationer i områden där det bor många muslimer, demonstrationer där han ibland bränner den koran han har med sig.

För några veckor sedan utbröt våldsamheter i samband med att han höll en sådan demonstration i stadsdelen Nørrebro i Köpenhamn. Motdemonstranter gick till angrepp mot Paludan och polisen och efter det har partiet förbjudits att demonstrera i delar av Köpenhamn.

Efter händelserna på Nørrebro har Rasmus Paludan fått mycket uppmärksamhet i Danmark. Förra helgen stod det klart att han samlat in de drygt 20 000 digitala namnunderskrifter som krävs för att få lov att ställa upp i valet till Folketinget och ikväll blev det officiellt bekräftat att partiet får komma på valsedeln. Nio danska partier finns idag representerade i Folketinget och ytterligare fyra är uppställningsberättigade.

Stram Kurs, går bland annat till val på att Islam ska förbjudas i Danmark, att endast personer som uppfyller partiets definition av vad en dansk är ska som utgångspunkt få bo i Danmark och alla ickevästliga personer, som inte är danska medborgare, ska utvisas.

Det har hittills bara gjorts en opinionsundersökning som visar vilket stöd det finns för partiet och enligt den skulle Stram Kurs få 2,6 procent av rösterna och därmed ta sig över den spärr på 2 procent som krävs för att ta sig in i Folketinget.

Valet till Folketinget är ännu inte utlyst, men måste hållas senast 17 juni.