Klimatfrågan

Ingen slutdeklaration från Arktiska rådet

1:33 min

Arktiska rådet möts i dag i Rovaniemi i Finland. Tanken var att medlemsländernas utrikesministrar skulle enas om en slutdeklaration, men nu blir det inget med det.

Det har bland annat rått oenighet om hur rådet ska se på klimatfrågan.

– Man har inte enats. Det är första gången det sker under rådets 20-åriga samarbete. Det är formuleringarna kring klimatförändringarna som varit en bromskloss och som uppges vara orsaken till att det inte blir något deklaration, säger Ekots reporter Nils Eklund som är på plats vid mötet.

Vilka är det som inte vill nämna klimatet?

– Det är tydligt att USA har inte velat ställa sig bakom formuleringar som handlar om klimatförändringarna. Det fanns med i deklarationen för två år sedan ifrån Fair Banks i USA, men i går pratade utrikesministern Mike Pompeo i 20 minuter utan att nämna det ordet. 

Vad är det som gör att intresset kring området Arktis ökat de senaste åren?

– De smältande isarna öppnar upp för nya gas-, gruv- och oljefyndigheter. Även nya transportleder mellan Europa och Arien som är betydligt kortare och som intresserar bland annat Kina. Det finns ekonomiska intressen som spelar in här.

Många urbefolkningar finns representerade på mötet, hur reagerar dem?

Man kunde tyda en besvikelse. En urfolksorganisation från Alaska som representerar inuiterna betonade att de sitter med som rådgivare men undrade vad spelar det för roll när länder inte tar till oss den oro de känner på allvar.