Kartläggning

Fler dödsskjutningar i Stockholm i år

2:07 min

Antalet dödsskjutningar i Stockholm hittills i år är nästan lika många som under hela förra året. Det visar Ekots kartläggning. Totalt har 18 personer dött i skjutningar i Sverige i år.

Skjutningar 1 januari-12 maj 2019.
Zooma in för mer info om varje enskild händelse.


– Jag har inte fått in det i huvudet att han är borta, säger Diana.

Det var den 11 april i år som två unga män, 18 och 20 år, hittades döda i en källare i Sätra i Stockholm, skjutna enligt polisen. Diana, som egentligen heter något annat, var storasyster till 18-åringen.

Motivet bakom dubbelmordet i Sätra är fortfarande oklart och polisen har varit förtegen. De två unga männen var inte dömda för några brott.

Men antalet skjutningar har i Stockholmsregionen i år varit många, över 30, enligt polisen.

Nio personer har dött och det är nästan lika många som hela förra året då elva personer dog i skjutningar i regionen.

Jämfört med till exempel Malmö och Göteborg, där ingen hittills i år dödats i en skjutning, är det stor skillnad.

– Lägesbilden är att vi har konflikter mellan olika nätverk eller grupperingar och att de fortsätter att skapa våldsyttringar, säger Christoffer Boman, lokalpolisområdeschef i Rinkeby i Stockholm.

Ekot har kartlagt de kriminella nätverk och grupperingar som polisen i Stockholmsregionen ser som centrala, vars konflikter ofta ligger till grund för skjutningarna.

Den bild som många gånger målats upp där rivaliserande gäng nästan parvis gör upp lokalt är idag inaktuell. Gängkartorna ritas om kontinuerligt och lojaliteter inom kriminella nätverk kan skifta snabbt.

I de två områden där flest antal skjutningar ägt rum i år, i Järfälla och Järva, figurerar idag ett tiotal olika grupperingar som har pågående konflikter, antingen med varandra eller inom den egna gruppen. Liknande mönster går att finna i hela regionen.

– Många unga män idag är multikriminella. De kan syssla med diverse olika brott och ha konstellationer därefter. De är flyktiga. Lite som dagsländor.

Diana i inslaget heter egentligen något annat.