Anhöriga får vara assistenter i Östersund

2:08 min

Politiker i Östersunds kommun i Jämtland ville förbjuda anhöriga att jobba som personliga assistenter. Men så får man inte göra säger myndigheten IVO.

Nu måste Östersunds kommun ändra sitt beslut. Lars Liljedahl är en av cheferna i Östersunds kommun:
– Det jag beklagar allra mest är den oro som vi har skapat. Vi har gjort fel. Inspektionen för vård och omsorg har att bedöma om vi följer lagar eller inte. Nu har de sagt att det inte var förenligt med lagen, säger Lars Liljedahl.

Kommunens beslut var fel

Lars Liljedahl är chef för vård- och omsorgsförvaltningen i Östersund. Han ber nu om ursäkt till de familjer i Östersund där anhöriga jobbar som personliga assistenter till familjemedlemmar med funktionsnedsättning. Det var i januari som politikerna i Östersund i Jämtland bestämde att Östersundsbor inte längre skulle få vara assistenter till sina sina funktionsnedsatta barn eller andra närstående.

Har rätt att välja assistent

Nu har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, undersökt kommunens beslut. Och IVO menar att de funktionsnedsatta har rätt att själva välja sina assistenter och då har de även rätt att välja exempelvis sin pappa eller sin hustru om de vill.

Så nu kommer kommunen alltså att tillåta anhöriga som assistenter, säger Lars Liljedahl:
– Framåt så kommer vi att ge den enskilde den anhörige eller de anhöriga som han eller hon tycker är...de här vill jag ska ge mig vård och omsorg. Då är det utgångspunkten och sen kanske det kommer att finnas något undantagsfall och då har vi goda skäl, då ska vi ha väldigt goda skäl till att vi säger nej, säger Lars Liljedahl till P4 Jämtland