Intervju: Så jobbar en journalist på Sveriges Radio

2:53 min

Det här är en intervju som hör till häftet "Så funkar Sveriges Radio och public service". Det är ett studiematerial på lätt svenska, om public service och Sveriges Radio. Du kan ladda ner studiematerialet här

Isabelle Swahn är journalist på Sveriges Radio. Hon jobbar som reporter och producent på nyhetsredaktionerna Ekot och P3 Nyheter. 

Hur gör du för att ta reda på om en nyhet är sann?

– Jag kollar vad eller vem som är originalkällan till nyheten. Kommer den från en person eller organisation som har ett visst politiskt intresse? Jag försöker alltid hämta fakta från två källor som är oberoende av varandra.

Det är extra svårt att kontrollera saker som man läser på sociala medier. Det är ofta svårt att hitta originalkällan, och kontrollera så att faktan stämmer, säger Isabelle Swahn.

Vilka personer intervjuar du när du gör en nyhet om ett politiskt förslag från ett parti?

– Jag intervjuar först någon från partiet som får förklara vad de tycker. Sedan intervjuar jag deras politiska motståndare och frågar vad de tycker. Ibland intervjuar jag också en expert, som kan mycket om ämnet som förslaget handlar om.

Hur mycket berättar du om en person som blir dömd för ett brott?

– Det beror på vem personen är och vad brottet är. Vi publicerar oftast inte namn och bild. Men man måste fundera på hur viktigt det är för allmänheten att få veta vem brottslingen är. Om det är en högt uppsatt politiker så är det ganska självklart att vi berättar vem det är, och visar en bild på personen. För det är en person med makt i samhället.

Men om det är en helt vanlig privatperson publicerar vi nästan aldrig namn och bild. Det är inte viktigt för allmänheten att veta vem den privatpersonen är. En privatperson rapporterar man ofta väldigt lite om. Man rapporterar mest om själva händelsen och brottet.

Säger du din personliga åsikt om ett politiskt parti, när du rapporterar om partiet?

– Nej, det får jag inte göra. Jag måste hålla mina åsikter för mig själv. Som public service-anställd får jag inte ta ställning i olika politiska frågor i radion. Jag måste också tänka på vad jag gör på sociala medier. Jag kan till exempel inte dela politiska partiers inlägg. Och jag kan inte gå med i vilka demonstrationer som helst. Det skulle skada vår trovärdighet och förtroendet för Sveriges Radio, säger Isabelle Swahn.