Arktiska rådet

Wallström: Skillnaderna mellan länderna var för stor

1:45 min

För första gången någonsin misslyckades Arktiska rådet under tisdagen att enas om en deklaration om vad som bör prioriteras i Arktis de närmaste åren. Och det var synen på klimatförändringen som splittrade de åtta utrikesministrarna.

– Skillnaderna mellan USA och de andra länderna var helt enkelt för stor och frågan gällde framförallt klimatet, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström som är besviken.

Vad är det man har motsatt sig från amerikanskt håll?

– Ja, som vi upplever det så är det omnämnandet av klimatförändringarna och det språket och kanske också i slutändan saker som följer av detta.

Samarbetsorganet Arktiska rådet har funnits i 23 år och brukar vartannat år när ordförandeskapet skiftas lägga fram en deklaration om vad som bör prioriteras i norr. Och inte minst vikten av att försöka hejda klimatförändringen som eftersom uppvärmningen går snabbast i Arktis.

Att den traditionen nu bryts oroar miljöorganisationer som ser det som ett bakslag. Även urfolksorganisationer i rådet, vars befolkning är beroende av bland annat havsis för jakt och fiske var besvikna under mötet i Rovaniemi som markerade slutet på det tvååriga finländska ordförandeskapet.

– Den globala Klimatförändringen finns, den är till stor del orsakad av människan och vi förstår inte de som argumenterar annorlunda , sa Jim Stotts som företräder inuiter från Alaska.

Det blev förvisso ett gemensamt uttalande från de åtta utrikesministrarna, men utan att klimatförändringen nämndes. USA:s utrikesminister Mike Pompeo sa att länderna i Arktis är mer eniga än oeniga.

Frågan är vad den uteblivna deklarationen innebär för Arktiska rådets framtid.

– Jag hopas att vi ska kunna styra över det här på rätt köl. Att vi ska fortsätta jobba med USA och fortsätta det arbete som pågår redan, säger Sveriges utrikesminister Margot Wallström.