Valet till EU-parlamentet.

Lågt förtroende för L:s och Fi:s EU-kandidater

1:50 min

Bara var tjugonde väljare har ganska eller mycket stort förtroende för Liberalernas och Feministiskt initiativs toppkandidater,  visar en ny mätning från Novus.

Det kan innebära problem för partierna då toppkandidaterna spelar mycket större roll för väljarna i EU-val än i andra val.

– Kandidaterna i samband med Europaparlamentsval har mycket större betydelse på kort sikt för väljarnas beteende än vad partiledarna har i samband med riksdagsvalet. Det är en kortare valrörelse, väljarna är lite mer vana att experimentera med sina röster, kandidaterna har en mer framskjuten roll, säger Henrik Ekengren Oscarsson vid Göteborgs universitet.

Av de nuvarande partierna i EU-parlamentet så ligger Feministiskt initiativ och Liberalerna sämst till i opinionsmätningarna.

I den nya mätningen som Novus gjort för Ekots räkning så är det bara fyra procent av de tillfrågade som har ganska stort förtroende för Liberalernas toppkandidat Karin Karlsbro och fem procent som har ganska eller mycket stort förtroende för Feministiskt initiativs Soraya Post.

Men det betyder inte att det är säkert att det kommer gå dåligt för partierna i valet.

– Det stora problemet för Post och Karlsbro är att det är få som känner till dem. Men de kan överraska positivt i samband med tv-framträdanden de gör. De blir väldigt, väldigt viktiga för de här kandidaterna som inte är kända som exempelvis tidigare ministrar, säger Henrik Ekengren Oscarsson.

Det finns flera skäl till att toppkandidaterna spelar större roll i EU-valet än annars. I senaste valet till EU-parlamentet röstade exempelvis 40 procent av väljarna på ett annat parti än vad de skulle gjort i ett riksdagsval, bland annat för att det inte handlar om att få fram en regering.

Så väljarna är mer fria att rösta på en bra kandidat i stället för på sitt vanliga parti. En färgstark kandidat som Liberalernas tidigare toppnamn Marit Paulsen kan lyfta ett parti rejält.

Enligt Novusmätningen så är den kandidat som flest har ganska eller mycket stort förtroende för miljöpartiets Alice Bah Kuhnke med 25 procent och därefter följer moderaternas Tomas Tobé och kristdemokraternas Sara Skyttedal med 19 procent och centerpartiets Fredrick Federley med 18 procent.

Det här är också de kandidater som flest väljare känner till.

Bland övriga förstanamn på valsedlarna så har 12 procent ganska eller mycket stort förtroende för socialdemokraten Heléne Fritzon, tio procent för sverigedemokraten Peter Lundgren och åtta procent för vänsterpartiets Malin Björk.