Kurdiska självstyret: Svensk personal hämtade barnen

1:44 min

IS-terroristen Michael Skråmos sju barn har hämtats ut från Syrien och är i norra Irak.

– Det var svensk personal på plats, säger Shyar Ali, representant för det kurdiska självstyret i norra Syrien.

IS-terroristen Michael Skråmos sju barn blev föräldralösa när både Skråmo och hans fru dog tidigare i år. De föräldralösa barnen har sen ett par månader tillbaka varit i ett läger i norra Syrien som är under de kurdiskledda Syriens demokratiska styrkor (SDF) kontroll.

Dialogen mellan svenska UD och och det kurdiska självstyret har pågått länge men har under de senaste månaderna intensifierats för att få hem de föräldralösa barn som har svensk anknytning.

Nu har Sverige hämtat Skråmos sju barn från flyktinglägret al-Hol i norra Syrien..

– Det var svensk personal på plats, jag själv var inte där men jag säger såhär, det var rätt folk som var på plats, säger Shyar Ali.

Barnens morfar har varit på plats i al-Hol och träffat sina barnbarn och därefter väntat på barnen i norra Irak i närmare en månad.

Men det finns fler föräldralösa barn förutom Skråmobarnen som fortfarande befinner sig i norra Syrien. Hur deras framtid blir är ännu oklart. Samtidigt finns tiotals andra med svensk anknytning - IS-terrorister och deras familjer - vars framtid fortfarande diskuteras.

I dagsläget befinner sig över 70 000 människor i lägren i norra Syrien och läget blir alltmer desperat, enligt Shyar Ali, representant för det kurdiska självstyret i norra Syrien.

– Det krävs enorma resurser och där måste vi få hjälp från hela världen och från FN framförallt. Det är en humanitär katastrof, säger han.