Mänskliga rättigheter

Krav på Vietnam för att få frihandelsavtal

1:59 min

Större rättigheter för arbetare och mänskliga rättigheter det är några krav som Vietnam måste uppfylla för att kunna få ett frihandelsavtal med EU.

Vietnam har de senaste åren varit det land i Sydostasien som haft en ekonomisk utveckling som är i klass med Kina och man räknar med att tillväxten kommer att fortsätta. Vietnam vill snabbt öka handeln och utbytet med Sverige och övriga EU länder.

Nu vill landet få till ett frihandelsavtal så snart som möjligt med EU. Det är något som ställer höga krav på Vietnam enligt Sveriges utrikeshandelsminister Ann Linde.

– Där kommer frågan upp om att skriva under ILO-konventionerna som ger rätten till att organisera sig, fackliga rättigheter, förbud mot barnarbete, lika lön för lika arbete oavsett kön med mera, något som Vietnam inte har gjort hittills, säger Anne Linde.

Med hot om ett eventuellt handelskrig mellan USA och Kina som ett mörkt moln vid horisonten så är nu Vietnam troligen villigare än tidigare att skriva under ILO konventionerna.

Dr. Vu Tien Loc är ordförande för den Vietnamesiska Handelskammaren och han säger att det finns en stor chans att man kommer att skriva under konversionen för att handeln med EU och Sverige är viktig för Vietnams fortsatta ekonomiska utveckling.

Utrikeshandelsminister Ann Linde är just nu på plats i Vietnam med en rekordstor svensk handelsdelegation för att förhoppningsvis öka handeln mellan länderna. Hon har tagit upp frågan om ILO konventionerna med sina vietnamesiska kollegor.

Om Vietnam uppfyller konventionerna så att frihandelsavtalet med EU kan godkännas så är det också ett viktigt steg för svenska företag att kunna göra affärer med Vietnam.

– Svenska företag är väldigt angelägna om att det inte ska bli ett hinder i vägen, säger Ann Linde.

Ett frihandelsavtal mellan EU och Vietnam kan komma att skrivas under innan 2019 är slut.