EU-valet

Het debatt om högerextremism

1:25 min

Under dagens partiledardebatt var det stort fokus på högerextremismen i Europa.

– Det vi har framför oss är en folkomröstning om högerextremismens framfart, ska de erbjudas makt eller motstånd? undrade Stefan Löfven (S).

Statsminister Stefan Löfven ägnade stor del av sitt anförande åt att tala om högerextrema krafter i Europaparlamentet.

– De röstar emot förslag för att stärka löntagares rättigheter, de vill inskränka kvinnors rätt till sin egen kropp och de vill inte bara stoppa arbete för att möta klimathotet, de förnekar att hotet finns över huvud taget, säger Stefan Löfven (S).

Moderatledaren Ulf Kristersson hade mest fokus på migration, brottslighet och kärnkraft i sitt anförande. Han sa att Europa behöver mer borgerlig politik och fler Moderater i parlamentet.

– Moderaterna gör Sverige tryggare genom EU, svensk migrationspolitisk bättre genom EU, vår konkurrenskraft starkare genom EU och miljöpolitiken effektivare genom EU, säger Ulf Kristersson. 

I ett replikskifte angrep Ulf Kristersson Stefan Löfven om extremismen.

- Stefan Löfven är mån om att bemöta extremismen, han borde börja här hemma, sade och påminde om hatbrott mot judar i Malmö och att SSU-företrädare i förstamajtåget ropade "krossa sionismen".

Löfven försäkrade att det råder "nolltolerans" mot antisemitism i Socialdemokraterna och arbetarrörelsen.

SD-ledaren Jimmie Åkesson hävdade att Socialdemokraterna krupit för såväl nazister som kommunister och samarbetat med allsköns massmördare. Han ville också veta vad Löfven ska göra åt antisemitismen i SSU, vilket väckte förvåning hos Löfven.

- Man får ju hålla i sig. Partiledaren för ett parti sprunget ur vitmaktrörelsen och med företrädare som ifrågasätter om judar kan vara svenska medborgare. Du är fullständigt diskvalificerad för att ta en sådan här diskusson, sade Stefan Löfven.

Åkesson meddelade även att han, "här och nu" blåser till strid om att EU ska hålla fingrarna borta från svensk arbetsmarknad och välfärdssystem och låta Sverige och alla andra medlemsländer själva avgöra hur de egna gränserna ska kontrolleras.

Centerpartiets Annie Lööf började sitt anförande med att säga att årets val till Europaparlamentet blir det viktigaste sedan Sverige blev medlem i EU.

– Vi står inför ett avgörande vägval för klimatet, för sund och säker mat och för fortsatt frihet och demokrati i Europa, säger Annie Lööf.

Hon tog Ungerns Viktor Orbán som exempel på hur ”mörka krafter” vinner makt i Europa.

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kritiserade bristen på demokrati i EU, där folkvalda inte får lägga förslag. Han kritiserade också den ekonomiska politik som EU fört.

– Det är ur den myllan högerextremismen växer fram. Men det finns ett annat EU, där löntagares rättigheter går före företagens, där löntagare aldrig sätts mot löntagare, säger Sjöstedt.

KD-ledaren Ebba Busch Thor påminde om att EU:s grundare var kristdemokrater.

– Vi ser de problem vår kontinent står inför, en ökad polarisering mellan de som är emot EU-samarbetet och de som vill skapa en superstat. Om denna balans rubbas, riskerar hela samarbetet att rämna, säger Busch Thor.

Liberalernas ledare Jan Björklund påminde om att Andra världskriget tog slut på denna dag. EU-samarbetet skapades som en reaktion på det som nationalismen slagit sönder.

– Nu är vi världens mest fredliga del med de mest stabila demokratierna och den högsta levnadsstandarden. Det är den liberala samhällsmodellen som nu står på spel, säger Björklund.

Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin sade i sitt anförande att det var dags för en ny grön uppgörelse i Europa, på samma sätt som det efter andra världskriget behövdes en "new deal" för att bygga upp det som i dag är EU.

– I dag behöver EU en ny vision att enas kring. Den finns rakt framför våra ögon, säger hon.