STORT PEDOFILÅTAL

Kvinna smygfotade barn på Parkbadet

1:38 min

En Gävlekvinna står som del i en stor pedofilhärva åtalad för att ha smygfotat barn vid 40 tillfällen på Parkbadet i Sandviken.

Under onsdagen väckte åklagaren åtal i ett ärende där totalt tre kvinnor och tre män misstänks ha utsatt tolv barn för sexuella övergrepp både fysiskt och via internet.

De misstänkta kommer från Gävleborgs län, Stockholms län, Blekinge och Östergötland.

Totalt har tolv barn identifierats i pedofilhärvan men cirka 1 000 bilder och filmer finns även på oidentifierade personer från ett omklädningsrum.

Männen och kvinnorna åtalas bland annat för grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Männen har beställt bilder på barn av kvinnorna, och gett dem instruktioner och betalning.

Åklagare Emelie Källfelt sa på en presskonferens vid lunchtid att målet är utmärkande då det rör sig om ett handelsmönster med barn som tidigare varit förknippat främst med ärenden internationellt.

– Kvinnorna i den här utredningen är producenter, det är dom som skapat materialet genom att fotografera eller filma och förgripa sig på barn som man har haft tillgång till. Männen är vad vi kallat för konsumenter, de har mottagit och beställt materialet. Det är väldigt många brottsliga gärningar som skett i det fysiska rummet och det virtuella rummet, säger kammaråklagare Emelie Källfelt.

En kvinna från Gävle i 30-årsåldern är misstänkt i målet, och står åtalad för att ha smygfotat barn på Parkbadet i Sandviken. 

Hennes advokat Tomas Åhlén väljer att inte kommentera ärendet.

– Jag har inga kommentarer kring något eftersom jag är bunden av sekretess och tystnadsplikt, säger han.