Carl Jan Granqvists vintips vecka 19

Gamla bekanta viner som gör comeback

7:51 min

Att förlora kontakten med gamla vänner kan vara lätt hänt. Det gäller även vinvänner, säger Carl Jan Granqvist - vår återkommande vinexpert. Genom årtiondena har populära vinstilar kommit och gått. Här tipsar han om gamla favoriter som kommit tillbaka.

Rött vin från Spanien på 75 cl flaska Faustino I Gran Reserva 2006 nummer 2678 på Systembolaget
Rioja är en vinregion som i omgångar varit en av de mest dominanta på Systembolagets hyllor. Med en oerhörd popularitet i en viss period blev dessa viner utdaterade vilket medfört att många vinkonsumenter har förlorat kontakten med Rioja. Faustino I Gran Reserva är med sin karaktäristiska frostade flaska och gammaldags etikett ett av områdets mest ikoniska viner, säger Carl Jan.

Detta är på både gott och ont då man kan misstänka att det finns vinälskare som knappast vågat röra en flaska sedan dess glansdagar på 80-talet. Belackare menar att det är ett träigt och överlagrat vin som mest doftar av kräftfest. I ärlighetens namn finns ett vin med stor personlighet som det är väl värt att ta upp kontakten med.

Doft: Utvecklad doft av syltade plommon, med inslag av kokos, vanilj, choklad, läder och en aning av krondill.

Munhåleupplevelse: Drygt medelfyllig, harmoniskt mognadsavrundad smak med mjuka tanniner och ett långt och kryddigt avslut med inslag av torkad stenfrukt.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 189 kr

Rött mousserande vin från Italien på 75 cl flaska Lambrusco del Fondatore 2017 nummer 92287 på Systembolget
Lambrusco är inte bara en druva utan en hel familj av genetiskt närbesläktade sorter. De är mer eller mindre synonyma med den lätt bubblande stil av vin som de normalt används till, berättar Carl Jan. Dessa viner var populära under 70- och 80-talen, men har sedan fram till nyligen blivit helt bortglömda. Det beror på att de stilar som var populära var söta och hade ett lågt pris, något som inte bidrog till att drycken fick ett kvalitetsrykte. I vinets hemtrakter, i området kring Modena i den italienska regionen Emilia-Romagna har de inte minskat i popularitet. Variationen av stilar är enorm, och sträcker sig från söta viner till strama och strukturerade viner som behöver många års lagring. Emilia-Romagna är en av Italiens mest gastronomiskt berömda regioner och Lambrusco har sin naturliga plats på matbordet.

Det här vinet är baserat på Lambrusco di Sorbara, den blekaste och mest parfymerade av Lambruscodruvorna. Vinet har fått sin kolsyrejäsning i flaskan och är helt torrt. Drycken gör sig utmärkt som matvin, till ost och charkuterier eller någon somrig anrättning som exempelvis kyckling eller fläskkött.

Doft: Mycket parfymerad doft av syrliga hallon och körsbär med en aning av rosor, timjan samt
peppar.

Munhåleupplevelse: Mycket pigg sprudlande smak med stram och syrlig fruktighet och ett behagligt
kryddigt avslut.

Alkohol: 11.5 %

Pris: 119 kr

Torrt rött vin på 75 cl flaska Torraccia del Piantavigna Ghemme 2009 nummer 2339 på Systembolaget
Alto Piemonte är de nordliga delarna av den famösa italienska regionen Piemonte. Idag är det de sydliga delarna av regionen och framförallt trakterna kring städerna Alba och Asti som är bekanta för nya vinälskare. Om vi backar bandet till det sena 1800-talet, innan vinlusen, de två världskrigen samt de tidiga 1900-talets politiska och ekonomiska oro var Alto Piemonte centrum för detta vindistrikt. Idag finns det bara 600 hektar kvar av de 40.000 hektar vinodlingar som sträckte sig genom norra
Piemonte. Liksom i Barolo och Barbaresco är den dominerande druvan Nebbiolo som gömmer sig bakom det lokala namnet Spanna.

Stilen är lättare och stramare än de mer kända vinerna från södra Piemonte, men är utsökta viner med konkurrenskraftiga priser. Av vinet finns det för närvarande inte så många flaskor kvar på Systembolagets hyllor, men det lär snart fyllas på med en ny årgång. Söker du på Ghemme eller Gattinara hittar du fler spännande alternativ av samma druvsort från samma område.


Doft: Mycket intensiv och parfymerad doft med inslag av syltade plommon och körsbär med inslag av viol och en aning av tjära och läder.

Munhåleupplevelse: Medelfyllig smak med behagligt utvecklad frukt och en stursk tannin samt frisk
syra som skulle göra sig fint till vilt eller annat smakrikt kött.

Alkohol: 13,5 %

Pris: 169 kr