Fyra partier ska förhandla med Socialdemokraterna

Regeringsförhandlingar: S i Finland vill prata med fyra partier

1:27 min

I Finland är det klart vilka partier som inleder regeringsförhandlingar under ledning av Socialdemokraterna.

- Socialdemokraterna kommer att inleda regeringsförhandlingar med Centern, De Gröna, Vänsterförbundet och Svenska folkpartiet, sade regeringssonderaren Antti Rinne, Socialdemokraternas partiordförande.

Rinne har knappt om tid: den förra regeringen i Finland avgick den 8 mars och från och med den 1 juli är Finland EU:s ordförandeland. Pressen är stor att snabbt komma igång med regeringsförhandlingarna på allvar, men uppgiften kan bli allt annat än lätt.

I Finland är det vanligt med breda koalitionsregeringar, vilket innebär att förhandlingarna kan vara knepiga då sonderaren ska hitta kompromisser som passar regeringskollegor som kan vara utspridda över den politiska kartan.

Socialdemokraterna vann riksdagsvalet med minimal marginal den 14 april över Sannfinländarna som blev tvåa och moderata Samlingspartiet som blev det tredje största partiet.

Centerpartiet, som har innehaft statsministerposten under den senaste mandatperioden, gjorde ett historiskt dåligt val och många hade sett oppositionen som den logiska platsen för Centern just nu. Men partiet har bestämt sig för att medverka i regeringsförhandlingarna, efter att ha kollat var partiledningen står i frågan.

Uppenbarligen känner Rinne att Centern sitter bättre i hans regering än Samlingspartiet, som Rinne länge diskuterade med. Samlingspartiet ser istället ut att ingå i en konservativ opposition.

Men inget är ännu klart och mycket kan ske. Vägen fram till ett regeringsprogram som alla parter kan skriva under, kan vara lång och snårig.

Partierna som inbjudits till förhandlingsborden har ett rätt tacksamt utgångsläge: socialdemokraternas knappa majoritet försätter Antti Rinne i en ovanligt utmanande situation – oftast brukar det parti som vinner riksdagsvalet i Finland vinna med klar majoritet men så var inte fallet den här gången.

Men Rinne är optimistisk och hoppas att den nya regeringen kan utses i början av juni.