Ryssland utvisar två svenska diplomater

2:17 min

Ryssland utvisar två svenska diplomater. Detta efter att Sverige har nekat diplomatviseringar för nya ryska diplomater i Sverige.

Tidigare har Sverige beslutat att en rysk diplomat inte fått sin visering förlängd. Även ryska ansökningar om nya diplomatviseringar har nekats.

Nu har två svenska diplomater ombetts lämna Ryssland. Det avslöjar tidningen Expressen idag.

Utvisningarna är Rysslands svar på Sverige agerande, enligt Sofia Nahringbauer, presskommunikatör på utrikesdepartementet.

– Sverige har tidigare lämnat besked om att en rysk diplomat inte fått sin visering förlängd, samt lämnat ett nekande besked om ryska ansökningar om diplomatvisering. Och Ryssland har svarat genom att två svenska diplomater ombetts lämna Ryssland, säger Sofia Nahringbauer.

Även i december utvisades en svensk diplomat från Ryssland av samma anledning.

Varför Sverige valt att neka ryska ansökningar om diplomatvisering och varför man valt att ine förlänga en rysk diplomatvisering vill UD inte kommentera. Men tidigare har man uppgett att man har goda grunder för ett sådant beslut.

I februari grep Säkerhetspolisen, Säpo en misstänkt agent i Stockholm. Han greps medan han satt i ett hemligt möte med en rysk underrättelseofficer som ska ha en diplomatisk befattning.