RECENSION – FILM

Naket om sex och kärlek till salu i "Hjärtelandet"

2:37 min

RECENSION. Prostitution i den thailändska staden Pattaya eller att gifta sig i Danmark är två möjliga alternativ för kvinnorna i dokumentären "Hjärtelandet".

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: "Hjärtelandet"
Regi: Janus Metz och Sine Plambechs
Genre: Dokumentär
Betyg: 4 av 5

Alla står vi inför olika val; linje på gymnasiet, kokt eller stekt potatis, vältränad eller slapp. I mitt fall var det mamma som valde naturvetenskaplig linje åt mig. Den var bäst, tyckte hon. För den unga Saeng är frågan om man ska ta den enkla utvägen och ta bussen till Pattaya och sälja sin kropp eller om man ska våga utvandra till kalla Danmark och gifta sig.

Över niohundra thailändska kvinnor har hittills följt i den drygt sextioåriga Sommais spår. Hon är en underlig blandning av äktenskapsmäklerska och bordellmamma. Själv gift sedan 24 år med danske Niels och hon verkar rimligt nöjd med det.

Bilder på lättklädda kvinnor och blekfeta män i sexbarerna i Thailand kontrasteras mot ödsliga danska åkrar och fyrkantiga villor. Sådana där lite ödsliga hus med gardinuppsättningar som ser ut som de man köper färdiga till dockskåp. Men mammadockan saknas.

Sympatiske Kjeld är evig singel men nu ser det ut som om även han ska få en kvinna i sitt liv. "Vi har inget alls emot dig", säger hans mamma i bröllopstalet till Kae under middagen. Det var mamman som kontaktade Sommai för att hitta en fru åt sonen.

Tillbaka i Thailand tröstar den äldre kvinnan sina yngre medsystrar: Att sälja sin kropp är inget att skämmas för. Men en kväll på besök i hembyn frågar hon sig ändå om prostituerade kvinnor kommer till helvetet. Hon frågar inte om de som köper sex eller fruar hamnar där. "Hjärtelandet" vänder upp och ned på alla mina förutfattade meningar om vad som är förnedring, lycka, valfrihet och kärlek, precis som en riktigt bra film ska göra.