EU-länder varnar Iran – hotar med sanktioner

1:42 min

EU oroas över att Iran backar om kärnenergiavtalet som ska stoppa landet från att utveckla kärnvapen. Och från enskilda EU-länder kommer varningar och kritik.

– Vi noterar med oro Irans uttalande idag om kärnenergiavtalet. Vi analyserar nu följderna. Från EU:s sida står vi bakom avtalet till fullo, säger en av EU:s talespersoner i en skriftlig kommentar till Ekot.

EU var pådrivande för att få till kärnenergiavtalet med Iran 2015. Genom det avtalet lyftes sanktioner mot Iran i utbyte mot att andra länder får insyn i landets atomenergi-program i syfte att undvika att Iran utvecklar kärnvapen.

Att Iran nu backar från avtalet innebär bland annat att landet inte längre begränsar lagring av anrikat uran och tungvatten.

Irans besked kommer i sin tur som svar på att USA, för exakt ett år sedan, lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot landet vilket har slagit hårt mot ekonomin.

Iran uppmanar nu övriga parter i avtalet: Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Kina och Ryssland att skydda Irans olje- och bankindustri. De har 60 dagar på sig - annars kommer Iran backa ytterligare från avtalet och inte längre respektera begränsningar för anrikning av uran.

Från enskilda EU-länder kommer det kritik och varningar. Den brittiska regeringen säger att det måste bli konsekvenser om Iran backar från avtalet och den påminner om att ekonomiska sanktioner mot Iran lyftes genom kärnavtalet.

Frankrike har utfärdat liknande varningar och i Tyskland sa utrikesminisyter Heiko Maas att Irans missilprogram liksom landets i roll i Syrien och Jemen är väldigt problematiskt.