Michael Skråmos barn

Göteborg tar hand om IS-terroristens barn

1:37 min

Det blir Göteborg som får ta emot de sju föräldralösa barnen till IS-terroristen Michael Skråmo, det uppger källor för Ekot. I dag finns barnen i Irak.

– Vi har god kunskap och hög kompetens och vi är vana att hantera barn som har farit illa. Så staden har en god kompetens, säger IngMarie Larsson, talesperson för socialtjänsten i Göteborg. 

Det var i Göteborg som Michael Skråmo bodde med fru och barn innan familjen lämnade Sverige för att ansluta sig till IS. I dag är de sju barnen föräldralösa och enligt källor till Ekot blir det Göteborg som får ta emot dem.

Detta stärks av den grundprincip som finns att föräldralösa barn tas om hand av den kommun där de senast var folkbokförda.

Göteborg har också sedan tidigare erfarenhet av att ta emot återvändare från IS. Både barn och vuxna.

Säkerhetspolisens presstjänst berättar att det har skrivits orosanmälningar angående alla personer som kan tänkas återvända till Sverige från IS men IngMarie Larsson hänvisar till sekretessen och vill inte bekräfta uppgifterna.

– Oavsett vilken socialtjänst man kommer möta så kommer man mötas av samma sak, det vill säga att vi kommer utreda varje individs behov. Är man då föräldralös handlar det också om att ge barnen en tillfällig vårdnadshavare i väntan på att man får en varaktig vårdnadshavare, säger IngMarie Larsson, talesperson socialtjänsten i Göteborg.