Försvarsberedningen spricker

2:36 min

De fyra borgerliga partierna väljer att hoppa av försvarsberedningen. Detta eftersom socialdemokraterna inte vill finansiera överenskommelsen.

– Försvarsberedningen har nu fallit med anledning av Socialdemokraternas besked i går, säger Mikael Oscarsson (KD).

Centerpartiet, Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna höll en pressträff under förmiddagen där de meddelade att de lämnar den parlamentariska försvarsberedningen.

– Jag har hela tiden sagt att beredningens förslag ska ses som en helhet, och förutsättningar för finansiering saknas, säger Karin Enström (M).

De fyra borgerliga partierna har enats om minst 84 miljarder till försvaret 2025, vilket innebär 1,5 procent av BNP. Försvarsministern har dock sagt att han vill vänta till hösten med besked om summorna.

– Var och en förstår att ekonomin är central när de gäller att återuppbygga det svenska försvaret, säger Mikael Oscarsson (KD).

Han säger att de fyra partierna inte kan låna ut sitt namn till en beredning där S inte kan ställa upp med finansiering.

– Ansvaret faller tungt på försvarsminister Peter Hultqvist, säger Mikael Oscarsson (KD). 

Vad som händer nu och hur de fyra borgerliga partierna väljer att gå vidare återstår att se.

– De har möjlighet att få majoritet i riksdagen för initiativ, däremot är det osannolikt att de skulle ta initiativ som är av den karaktären att det spräcker regeringsunderlagets samarbete om budgeten, säger Tomas Ramberg, Ekots politiske kommentator.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson fick frågan vad de tänker göra nu av Tomas Ramberg efter presskonferensen

– Vi kommer göra allt vi kan för att genomdriva att Sveriges försvar stärks men ytterst är det regeringen som håller i budgeten, ytterst är det regeringens ansvar, säger Ulf Kristersson.

Försvarsberedningen innehåller politiker från alla riksdagspartier och de tar fram en plan för hur Sveriges försvar ska utvecklas åren 2020 till 2025.

Försvarsberedningen skulle ha överlämat sin slutrapport till försvarsminister Peter Hultqvist (S) nästa tisdag den 14 maj. Slutrapporten berör inriktningen av säkerhetspolitiken och utformningen av det militära försvaret 2021-2025.